כשהילד מעלה חום לא פעם ההורים מודאגים, נלחצים ומבקשים למצוא כל דרך להוריד אותו, ומיד!
זאת הדרך הרווחת להתנהלות בזמן מחלה בהרבה משפחות, ולעיתים גם במערכת הרפואית – ההמלצה הגורפת שניתנת להורים היא להוריד את החום באמצעות תכשירים המכילים פאראצטמול או איבופרופן.
ילדים יכולים לפתח חום במהירות רבה, יפגינו אי שקט או נרגזות, הקטנים יסרבו לרדת מידי ההורים, הגדולים ישכבו בשקט ויתלוננו על תחושת קור, צמרמורת, כאב ראש או בטן. התאבון עשוי להיעלם, הילד יכול לישון יותר מהרגיל ולהיות רגיש יותר לרעש.
מדוע עולה החום בגוף?
מה מטרתו?
מהו בכלל חום תקין?
היכן למדוד חום בגוף בצורה מהימנה?
האם החום באמת מסוכן?
והאם מתן מורידי חום זה דבר בטוח?
שאלות אלו ורבות אחרות עולות ונענות בהרצאתו הנהדרת של ד’ יוסי רימר, רופא ילדים.
ממליצה לכם מאד לפנות זמן ולצפות בהרצאה הזו (קישור להרצאה בסוף).
אכתוב כאן בהשראתו מספר נקודות:
“חום הוא מכשיר של הטבע עצמו” – קבע דר’ תומס סידנהם לפני יותר מ-300 שנה.
בעצם – יש לטפל בילד עצמו ולא בחום.
טמפ’ גבוהה בגוף מאפשרת למנגנונים חיסוניים שונים לעבוד טוב יותר.
הורדת החום אינה משרתת את הגוף בשום מטרה מבחינה ביולוגית, אלא להיפך – פועלת לטובת המזהמים שאיתם ככל הנראה מתמודדים.
לכן, יש צורך לאפשר לגוף להעלות את הטמפ’ לטובת הילד.
חשוב גם לדעת, כי אין קשר הכרחי בין חומרת המחלה לגובה החום.
העלאת חום הגוף היא תהליך המבוקר היטב ע”י מנגנונים שעוצרים את חימום הגוף עוד לפני שזה מסוכן לו. לכן, נדירים מאד הם המקרים בהם חום הגוף יגיע לטמפ’ קיצונית הפוגעת בו, ואלו מתקיימים בד”כ במכות חום (עניין אחר לחלוטין ממהלך תקין של מחלה, בה טמפ’ הגוף עולה).
גם חום מעל 41°C ברוב המקרים יהיה על רקע ויראלי, ורק מיעוט המקרים יהיו על רקע חיידקי ומחלה זיהומית. כאן יש צורך בבירור רפואי מקיף יותר.
מחקרים רפואיים שונים מראים כי כאשר ניתנו מורידי חום – זמן המחלה והפרשת וירוסים התקיימו לאורך זמן רב יותר לעומת אלו שלא קיבלו מורידי חום. זאת כיוון שמערכת החיסון הטבעית נפגעה מכך שלא נתנו לה לפעול כפי שהיא אמורה.
הורדת חום אגרסיבית לעיתים עושה יותר נזק מתועלת.
“תינוקות שהעלו חום פעמים רבות יותר, לזמן ממושך יותר, יפתחו פחות אסטמה, אלרגיות ומחלות אחרות. לעומת זאת, תינוקות שחלו פחות במחלות חום או שטופלו בתכשירים להורדת חום ובאנטיביוטיקה, יפתחו אסטמה ואלרגיות בשכיחות גבוהה יותר.” (ילדות בריאה/ דר’ אבישי גרשוני)
לעיתים ניתנים מורידי החום כתוצאה משיקולים שאינם רפואיים דווקא, לדוגמא: חרדה של ההורים מגובה החום ומנזק שעלול להיגרם לילד, רצון להקל על הילד “כדי שלא יסבול”, אובדן ימי עבודה של ההורים, משימות שלא ניתן לדחות אותן וכו’.
התכשירים השכיחים להורדת החום טומנים בחובם סכנות, וחשוב להכירן –
בשימוש בפאראצטמול יש להיזהר מפגיעה בכבד ומהרעלה, ולהקפיד על המינון המומלץ.
בשימוש באיבופרופן יש להכיר את תופעות הלוואי האפשריות, בינהן נזק פוטנציאלי לכליות (גדול יותר משימוש בפאראצטמול) ודימומים במערכת העיכול, כמו תרופות נוגדות דלקת אחרות.
בספרות מתוארים מקרים בודדים של אי ספיקת כליות חריפה – לאחר שילוב של תכשירים משני הסוגים.
אל הקליניקה מגיעים הרבה פעמים ילדים שבאופן קבוע קיבלנו תרופות להורדת חום ולעיתים גם אנטיביוטיקה רבה – מערכת החיסון שלהם חלשה יותר, המחלות לא פעם נמשכות זמן רב, בטווח הארוך החום יכול כבר שלא להופיע ולעלות (וזהו סימן לשיבוש משמעותי במערכת החיסון).
ילדים אלו זקוקים לבניה ואיזון של מערכת החיסון בצורה בריאה ומיטיבה – למשל באמצעות דיקור וצמחי מרפא. באופן זה, כוחות הגוף מכוונים להתמודדות יעילה וטובה עם פולש (וירוס, חיידק, פטריה) או עם מצב רגשי מורכב יותר.
מחלות חום מסייעות לילד בכדי להתפתח באופן תקין. לא פעם הורים מבחינים כי לאחר המחלה הילד מתחזק, מתפתח, אוסף כוחות ומצליח להתמודד טוב יותר עם מצבי חיים/משבר שונים – “קפיצות גדילה” במישור הפיזי והנפשי.
רבות עולה חשש מפרכוסי חום – זוהי נטייה גנטית בה הפרכוס מקדים את החום ואינו נובע ממנו. הורדת חום לא תמנע את הפרכוס, על אף שרוב הרופאים ימליצו על הורדת חום בילד שפרכס בעבר.
חשוב לדעת שפרכוס חום פשוט אינו הפרעה אפילפטית, אינו מותיר נזק ולא מתים ממנו.
זוהי הפרעה שמופיעה בגיל צעיר וחולפת בהמשך, ומתבטאת בפרכוס כללי הנמשך עד 15 דקות ומופיע בד”כ ביום הראשון למחלה.
מעל גיל 5 ייתכן שלא מדובר ב’פרכוס חום’ ויש לגשת לאבחון רפואי מקיף לשלילת הפרעה אפילפטית.
מה אפשר לעשות כאשר לילד יש חום?
בילדים ללא מחלות רקע כמו מומי לב, פגיעה מוחית, מחלות ריאה וכו’, ולהוציא תינוקות מתחת לגיל חודשיים/שלושה. כאשר לא מופיעים סימנים מחשידים כמו אפאטיות, כאב ראש עז, הקאות חוזרות ומרובות, אי שקט קיצוני, דימומים תת-עוריים – אם מופיעים סימנים כגון אלו יש לפנות מיד לרופא/ה
# חשוב להקפיד על שתיה מרובה. לתינוקות יונקים – חשוב להקפיד על הנקה מרובה.
# אמבטיה פושרת, נעימה (לא קרה!), להשאיר עד שהמים מתקררים.
# משקה תפוחים וקוזו – מערבבים ומחממים על אש בינונית חצי כוס מיץ תפוחים טבעי + חצי כוס מים, מוסיפים כפית קוזו* וממיסים. ממשיכים לבשל תוך ערבוב עד שהמשקה מסמיך מעט. מצננים ושותים כוס קטנה כל שעתיים-שלוש כל עוד יש חום.
(*קוזו-שורש עמילני מרוכז, מוכר במטבח הסיני/יפני המסורתי, בעל סגולות רבות ורמת חיוניות גבוהה. משיגים בכל בית טבע)
# יש לזכור כי רמת חום גופם של ילדים גבוהה יותר, ובאופן טבעי הוא אף עולה בשעות הערב והלילה – בראיה סינית הלילה הוא הזמן בו מערכת החיסון עובדת במיטבה.
# כאשר החום מופיע מספר ימים ברציפות וניכר שהוא מתיש את הילד ומקשה עליו, ניתן לטפל בדיקור בכדי לסייע לגופו להתמודד על המחלה. זאת במקביל לבדיקה רפואית.
# רטייה קרה – בספרו “ילדות בריאה” מסביר דר’ אבישי גרשוני ביתרונות הרטייה הקרה כדרך לתמיכה בילד עם חום, ומספק הוראות מדוייקות להכנה ושימוש בה.
# במצב של מחלות חוזרות ונישנות כדאי לסייע לגוף להתחזק ולאזן את מערכת החיסון, למשל בדיקור וצמחי מרפא.
# חשוב להיות במעקב רפואי בכל כאב ספציפי שמתלווה לחום (גרון, אזניים למשל), קוצר נשימה, שיעול משמעותי או בכל מצב בו ההורה אינו רגוע לנוכח מצב ילדו.
חשוב לזכור – מחלות חום בילדות הן אבני היסוד של מערכת חיסון בריאה.
הופעת מחלה תלויה קודם כל במצבו הגופני והנפשי של הילד עצמו, לא כל הילדים שנחשפו למזהם (וירוס או חיידק) יפתחו מחלה. לכן יש לתמוך בילד חולה באמצעים מתאימים, כך שגופו ונפשו יוכלו להתמודד עם המחלה, להתגבר, ולצאת ממנה מחוזק יותר.
פעמים רבות לאחר מחלת חום ההורים מבחינים ב’קפיצת גדילה’ שהילד עשה.
שימוש בתרופות להורדת חום מונע מהילד את ההתמודדות החשובה הזאת, ובכך נפגע חוסנו הפיזי והנפשי.
נדרשת סבלנות, רוגע ותמיכה של ההורים, כמו גם אמונה שגופו של הילד מסוגל להתמודד.
ישנן שיטות טבעיות ויעילות להתמוד עם חום בפרט, ועם מחלות בכלל – למשל באמצעות דיקור וצמחי מרפא.
על ההורים להישאר עירניים בזמן מחלתו של הילד ולבחון את התנהגותו – אם מופיע שינוי התנהגותי משמעותי גם בחום נמוך (אפאטיות, ערנות נמוכה, לא מתקשר) יש לפנות באופן מיידי לרופא/ה.
קישורים–
# להרצאתו הנהדרת של דר’ יוסי רימר: https://www.youtube.com/watch?v=yMaAb6heu_U
# למאמר של פרופ’ ריבה בריק/מה לעשות כשהמדחום עולה: https://www.rambam.org.il/RambamInfo/ADAMMagazine/Issueno2092004/Pages/FeverInChildren.aspx
** כל האמור לעיל הינו לצרכי מידע בלבד, אינו מחליף ייעוץ רפואי בכל מצב רפואי כלשהו.
רק בריאות!
מיכל אברמוב – גדז’
רפואה סינית עתיקה לילדים ולמבוגרים
דיקור, צמחי מרפא, תזונה, פרחי באך
050-2606907