כיצד משפיעה הסביבה על המשחק והלמידה. מהו מרחב הפעילות בו משחקים ילדנו? וכיצד הוא עלול להשפיע על ההתפתחות שלהם?
ההגדרה המילונית למרחב היא: שטח, טבע, חלל, מקום, סביבה, תחום.
ע”פ וויניקוט (פסיכיאטר ילדים) : ” בשלבים הראשונים בהתפתחות הרגשית של התינוק, ממלאת הסביבה, שעדיין לא הופרדה מהתינוק, ע”י התינוק תפקיד חיוני, בהדרגה, מופנמת הסביבה, ונכנסת לתוך אישיות היחיד” אנו למדים כי חשיבותה של הסביבה להתפתחות האדם מרכזית ביותר. ובאה לידי ביטוי ברגעים מוקדמים ביותר בשלבי הילדות, ועל מנת להביא להתפתחות תקינה עלינו ליצור סביבה המאפשרת התפתחות שכזו.
סביבה היא מכלול הגורמים שאינם תורשתיים המשפיעים על התפתחות הילד. גורמים אלו כוללים בין היתר את הגירויים אותם קולט הילד. האנשים איתם הוא נפגש. הצבעים אותם הוא רואה. הרעשים אותם הוא שומע.
ילדים למדים באמצעות חוויות ישירות. הם סקרניים מאוד, וברגע שהסביבה מאפשרת, הסקרנות מתגברת, ומתאפשר המפגש הראשון בין הילד ליכולת ההתנסות והחקירה. – אנחנו קוראים לזה משחק. הם רוכשים כלים לקראת החיים האמיתיים. בתרבויות קדומות ושונות לדוגמא המשחק יהיה לזרוק חנית, מה שיאפשר לילד בעתיד לשרוד ולהתקיים.
סביבה המאורגנת נכון תעזור לפתח את ההתפתחות המוטורית הרגשית והחברתית. חשוב לעצב את אותם חללים המזמנים למידה ומשחק, סביבה המורכבת מצבע טקסטורות וצלילים, סביבה שתלבה את יצר הסקרנות, והחקירה של הילד, מבלי ליצור עומס חושי מבלבל.
“מדען יווני , פסומופולוס , ( 1979 ) טוען , כי רוב הישובים בהם חיים בני אדם , בעיקר בתרבויות המערביות בארצות מפותחות ומתפתחות , עשירות ועניות — מתוכננים ובנויים ללא כל התחשבות בילדים . כל המבנים הבנויים עבור ילדים בנויים מנקודת ראותו של מבוגר . לדעתו , ניתן להעביר את כל המבנים או החדרים המיועדים לילדים לשימושם של מבוגרים מבלי שיהיה צורך להכניס בהם שינויים כלשהם . מדרגות העליה לאוטובוס או לרכבת אינם מאפשרים לילד לעלות בכוחות עצמו . הכבישים אינם ניתנים לחציה בטוחה . נקודות להדלקה ולכיבוי חשמל ממוקמים גבוה מאוד . החלונות ברוב הבתים , הגנים ובתי הספר גבוהים מאוד והסביבה בכללותה לא רק מתוכננת באופן שהיא בלתי מגיבה לילד אלא שהיא אף מעמידה אותו במצבים של תסכול ותחושה של “נכות” בהשוואה למבוגר . ( וזאת למרות שניתן כיום להתגבר על שאלות בטיחות באופנים שונים תוך התחשבות בצרכי הילד ( . הסביבה הפיסית בה גדל הילד משפיעה על שני התהליכים הבסיסיים בהתפתחות שכלית” (ילד חכם יותר : הגמשה שכלית בגיל הרך > ילד חכם יותר הגמשה שכלית בגיל הרך)
תפקידן של הגננות אינו נעלם אל מול חשיבותה של הסביבה, וחשוב מאין כמותו- יצירת סביבה נינוחה, בטוחה, נעימה, בה מותר לשאול שאלות. מותר לטעות. סביבה המחזקת את עצמאותו ובטחונו האישי של הילד.