סתיו וחורף בעיניים סיניות- הכנת הגוף ומערכת החיסון לחורף / מיכל אברמוב-גדז' רפואה סינית עתיקה
הימים מתקצרים ומתקררים, רוח הסתיו מורגשת באוויר, עלי השלכת נושרים לאיטם וממלאים את השבילים, הטבע כולו מתכונן… בקרוב יגיע החורף! וזוהי הזדמנות מצויינת להתחזק ולהתכונן לקראתו בכדי לעבור את הימים הסוערים בבריאות.
הרפואה הסינית ביסודה היא רפואה מונעת. כלומר, היא מעודדת תחזוקה קבועה של הגוף ומערכת החיסון בכדי להתכונן מראש לרגעי מחלה. רגעים בהם הגוף יצטרך את מלוא כוחותיו כדי לעבור על הצד הטוב ביותר את המחלה ולצאת ממנה מחוזק. חלק מבריאות תקינה 🙂
ישנם כמה כללים בסיסיים ברפואה הסינית שנועדו להתוות לנו את הדרך לבריאות איתנה גם בימים הקרירים וההפכפכים של הסתיו, וגם בימי החורף הקרים והגשומים. כללים אלו מופיעים כבר בכתבים הסיניים העתיקים והם רלוונטיים גם בימים אלו:
- בסתיו יש ללכת לישון מוקדם ולקום מוקדם, בדיוק כפי ששעות האור מתקצרות ואנו מתכנסים מוקדם פנימה לפעילות שקטה ואסופה יותר.
- יש לאסוף ולאגור את האנרגיה והמזון לקראת החורף, בדיוק כפי שעושים בעלי החיים והצמחים בטבע – משילים את המיותר, מבזבזים מעט אנרגיה, אוגרים מזון ומתכנסים.
- הריאות משוייכות לעונת הסתיו, ויש להתנהל בצורה התומכת בתפקודן התקין והמיטבי בעונת החורף הקרה. גם כאן יש חשיבות רבה להתכוננות לחורף, שכן התנהלות לא נכונה בסתיו תוביל להחלשת הריאות – דבר שיתבטא בצינון, כאב גרון, כאבי אזניים, שיעול בלתי פוסק, נזלת ושלל מחלות נשימה שונות.
לאורח החיים שלנו, ובמיוחד לתזונה, יש חשיבות רבה מאד בשמירה על בריאותינו התקינה. אנו נקראים לנהוג בהתאם לעונות השנה והדהודן בטבע. לכן, עלינו להקפיד על –
שינה מספקת.
לבוש חם יותר, ופחות חשוף, כך נעזור לגופנו להישמר מרוח הסתיו הקרירה.
פעילות גופנית איטית יותר, ומכנסת (כמו טאי-צ’י, צ’י קונג, יוגה) האוצרת את אנרגיית הגוף, ועדיף לבצעה בשעות הבוקר.
תזונה מבושלת וחמה, המורכבת מחומרים העוזרים לגוף לאגור אנרגיה ולרכז רכיבים חיוניים. הבישול יהיה ארוך יותר ובכך יכניס יותר חום ואנרגיה לגוף – כך למשל נעדיף תבשילים כבדים, מרקים וקדירות המתבשלים זמן רב ועל אש נמוכה. יש להעדיף דגנים מלאים כמו אורז מלא (ארוך, עגול, אדום), קינואה, גרעיני שיבולת שועל או כוסמין, דוחן, גריסי פנינה, כוסמת. לאלו יש להוסיף קטניות כמו עדשים (שחורות, אדומות, ירוקות, חומות), לוביה יבשה, שעועית בשלל צבעים, שעועית אזוקי, גרגרי חומוס.
ירקות כדאי לצרוך בצורתם המבושלת בכדי להימנע מקירור הגוף בעונה זאת (לפי הרפואה הסינית הירקות הטריים הם בעלי אנרגיה קרה), ובמיוחד יש להעדיף את ירקות השורש הלבנים כמו צנון, צנונית, שורש פטרוזליה, שורש סלרי, בצל, קולורבי, ארטישוק ירושלמי. יחד עם אלו כדאי לצרוך גם את הירקות הכתומים (גזר, דלעת, בטטה..) המחזקים את מערכת העיכול.אפיה בתנור גם היא מתאימה מאד לעונות הקרות, ואפשר באופן זה להכין מאפים מדגנים שונים כמו לחם שיפון או כוסמין ממחמצת שאור.
זרעים, אגוזים ושמנים (עדיף מכבישה קרה) יש לצרוך לא קלויים, ולשלבם בתפריט היומי. ניתן להשתמש בטחינה משומשום מלא גולמית איכותית, ממרח שקדיה, שמן זית ושומשום. כמו כן, ניתן להוסיף לתפריט מעט חלבון איכותי מהחי.
יש להימנע ממזונות קרים כמו ארטיקים וגלידה, כמו גם ממזונות ושתיה היוצאים היישר מהמקרר ונצרכים ללא חימום. כל אלו מקררים את הגוף, מחלישים אותו ובכך מקשים עליו להתכונן לחורף.
בנוסף לכל הכללים וההמלצות הנ”ל, יש אפשרות להיעזר בדיקור בכדי לתמוך בגוף בעת חילופיי העונות, וכמובן לטפל בזמן מחלה. כמו כן, ניתן לשלב בטיפול תערובות שמנים אתריים ופורמולות שונות מצמחי מרפא לחיזוק מערכת החיסון ו/או טיפול במצבי חולי שונים (נזלת, שיעול, כאב גרון, שפעת וכו’).
לסיכום – שמירה על כללים אלה יעזרו לגופנו לאסוף אנרגיה, לאגור ולשמר אותה לקראת החורף וכך להכין את הריאות לימים הקרים והגשומים. הכללים פשוטים אך לעיתים דורשים שינויים בהרגליי החיים, ולאלו דרושים סבלנות ותמיכה. ניתן לקבל ייעוץ אישי לצורך התאמת השינויים והטמעתם בחיי היומיום המשפחתיים, בכדי להינות ממערכת חיסון חזקה ובריאות איתנה בחורף – אך גם במהלך השנה כולה.
בברכת חורף שמח ובריא לכולנו!
מיכל אברמוב-גדז'.
רפואה סינית עתיקה
דיקור וצמחי מרפא
למבוגרים וילדים
050-2606907