יש לילדים חרדות? כדאי לשקול טיפול פשוט של אימון בשיווי משקל.
הורים יקרים, החרדות- חרדות רגשיות וחברתיות- יכולות לנבוע מחוסר באיזון /הפרעות של המערכות השונות.
הפרעות בחמשת החושים (ראייה, שמיעה, מישוש, ריח וטעם) והתחושות השונות: פרופיוספטיבית, וסטיבולרית ועוד. הפרעות במערכת הווסטיבולרית, הרגישה לכוח המשיכה ולתנועה והמשפיעה על מתח השרירים, שיווי המשקל והעוררות הכללית; הפרעות במערכת הפרופריספטיבית, המספקת לנו מודעות לתנועת הגוף ולמיקומו, ולמנח של הגוף ואבריו במרחב, והמשפיעה על השליטה מוטוריות ועל גבולות הגוף.
לכן, כאשר ילד סובל מחרדה, חשוב לבדוק לפני הכל, את התפקודים המוטוריים של הילדים – ודרכם אולי נמצא את התשובה. כי אם אני לא מצליח לאזן את הגוף שלי בחלל, הרצפה לא יציבה, אז מן הסתם יש חרדות. יותר ויותר הורים שואלים אותי על טיפול רגשי לילדים כל כך צעירים ולפעמים התשובה היא כאן ולא יותר …. פרופ’ מינץ, פסיכוביולוג מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב, חוקר בשנים האחרונות את הקשר בין תחושת שיווי המשקל של ילדים לבין חרדה. לדבריו, לעתים במקום טיפול פסיכולוגי בילדים הסובלים מבעיות חרדה, כדאי לשקול טיפול פשוט של אימון בשיווי משקל. עוד זווית …
מינץ בחר להתמקד בשנים האחרונות באוכלוסיית הילדים. מחקריו גילו, כי קיימות תופעות ברורות של חרדה והערכה עצמית נמוכה בקרב ילדים הסובלים מבעיה בשיווי המשקל. לעיתים זו בעיה שקשה לגלות, למרות המודעות בשנים האחרונות בנושא הוויסות החושי הקשור למערכת הוסטיבולרית.
“רציתי לבדוק כיצד עובד למעשה המנגנון הביולוגי הזה טוען מינץ. איך יכול להיות שליקויים בשיווי משקל מתפתחות לבעיות של חרדה, והאם הקשר הוא אכן סיבתי? “לקחנו עכברים עם מוטציות גנטיות שונות הגורמות בעיה בשיווי משקל, למשל מוטציה של תאי שערה לא תקינים באוזן הפנימית. העמדנו אותם בסיטואציות מעוררות חרדה ובדקנו כיצד הם מגיבים לעומת עכברים ללא מוטציות. גילינו כי הם מפחדים יותר; לקח להם למשל יותר זמן להתרגל לסביבה פתוחה, להסתגל לאוכל חדש. בעיית שיווי המשקל היתה קיימת מלידה, אך החרדה התפתחה לאט לאט לאחר מכן”.
מחקר נוסף גילה כי אימון מתאים שינה את המצב. “הכנסנו את העכברים לכלוב קרקסי, עם הרבה מתקנים וחבלים.החיות היו צריכות לטפס על גשרים, לקפוץ על חבלים, להתנדנד על גג הכלוב. האימון הזה, הסביבתי, לא יכול להתנגד למה שהגנטיקה עושה; תאי השערה באוזן שלהם נשארו פגועים; אך יש מערכות אחרות שיכולות לפצות על הפגיעה – תחושות מהגוף, למשל לחץ על כפות הרגליים, או מידע שמגיע מהמפרקים.”האימון הזה הוביל בעצם לפיצוי על הנזקים של מערכת שיווי המשקל. העכברים הללו, שעברו אימונים, התנהגו רגיל, ולא היו בחרדה. זאת לעומת העכברים שאולצו להישאר בסביבה רגילה, שלא הייתה להם שום אפשרות אלא ללכת על הרצפה”.
“אני מסיק מכך אומר מינץ, שגם אם יש בעיה קשה באוזן הפנימית, שגורמת בעיית שיווי משקל (מערכת הויסטיבולרית), אם בגיל צעיר ניתן אימון מספיק אינטנסיבי לילדים, לא רק שבעיית שיווי המשקל תיפתר אלא גם החרדה תפחת”.\
חרדות ושיווי משקל – מהן חרדות אצל ילדים והדרכים להתמודד איתן
אתמול הגיע אלי ילד מתוק בן 5, לטיפול נוירו התפתחותי- גישה שעוסקת בתחום הוויסות החושי (NDFA).
הסימפטומים היו:
- חרדות מגבהים- פחד מאובדן שליטה, ההימנעות.
- לא מוכן בשום אופן לטפס על סולמות, ולא להתגלגל.
- ילד שמרגיש בחילות בנסיעה עד כדי הקאה.
- חרדות בתחום ובהשפעה חברתית ( להיות במקום סגור עם הרבה ילדים). החשש הוא שמישהו יוציא אותו משיווי משקל תרתי משמע.
ומהיכן כל החרדות נובעות? ילד עם ליקויים בשיווי משקל הוא ילד עם עם חרדות בגבולות הגוף אי לכך חוסר ביטחון. המטרה היא להביא את הילד לאיזון ולביטחון עם הגוף שלו בחלל.
אימונים אפשריים שיכלו לעזור הוא לחשוף את הילד בהדרגה למקור.
למשל: כבר בגיל צעיר כמו:
- מנשאי התינוקות משום שהילד כל הזמן מתנדנד.
- טרמפולינות וכיסאות הנדנדה לסוגיהם יכולים לעזור.
- כדור פיזיאו יחד עם התינוק או הילד לבד.
- משחקים שיש בהם תנועה, התכופפות, התרוממות, שינוי במצב הגוף.
- נסיעה באופניים יכולה להיות מצויינת.
אומר מינץ: “בכל דבר בגן שעשועים יש סכנה של נפילה”, “אבל חייבים את זה, כי הילד צריך להגיע כל פעם קצת מעבר ליכולת שלו ולהתגבר על הפחד”. לא צריך להגיע לרמות של ספורט אקסטרים, כמובן. עבודה בוויסות החושי המפעילה את המערכת הוסטיבולרית, כמו: תוכנית אימונית המתמקדת בשיווי משקל ובמערכת הפרופיוספטיבית האחראית על השרירים והמפרקים כפי שהוזכר בהתחלה.
פניה זהר- הדרכת משפחות וקידום תפקודים בילדים ונוער
טלפון- 049852693 נייד: 0542236623 דוא”ל – zoharfn@gmail.com https://www.facebook.com/kidum.tifkudim כתובת: קיבוץ עין המפרץ ד.נ. אשרת 25210
שלום
ביתי בת 4.5
התחיחה ללכת בגיל שנה וחודשיים אך מהר מאוד גיליתי שהיא חוששת ממקומות גבוהים. מתקשה בעליה וירידה במדרגות.נמנעת מבולמות מגלשות וכו.
התחלתי לאחרונה ריפוי ועיסוק
אך עדיין תוהה האם יכול להיות שיש לה בעיה פיזיולוגית במערכת הוסטיבולרית.
והאם רופא אף אוזן גרון יכול לעזור לה.
לתשובתך אודה מאוד!
מגלי.
גלי שלום, המערכת הוסטיבולרית יושבת בעיקר באוזן התיכונה. חשוב לבדוק נוזלים בכדי לשלול השפעה במערכת. חשוב לבדוק עם המערכת הפרופיוספטיבית( שרירים ומפרקים חזקים בכדי שהיא תרגיש ביטחון לעלות ולרדת. כאשר המערכת הוסטיבולרית לא מספיק חזקה/בטוחה, הילד מרגיש קושי מול היציבות וחוסר ביטחון מול כוח הכבידה. אני אשמח לדבר אתך טלפונית מס’ 0542236623