באיזה גיל הילד שלי אמור להתחיל לשחק עם ילדים אחרים?
את השאלה הזו תוכלו למצוא (כמעט) בכל בית.
בחג הסוכות נהוג לצפות לאורחים, הילדים שלנו לומדים על אושפיזין, אורחים שמגיעים להתארח בסוכה.
אז בדקנו באיזה גיל ילדים “אמורים” להתחיל לארח חברים בבית, מתי ההורים אפילו יכולים להשאיר את הילד וללכת, ואיך מלמדים ילד בן 4 לחלוק.
קבלו מאתנו כמה עקרונות בנושא משחק עם ילדים אחרים:
** החל מגיל 3: עד גיל 3 הפעוט עדיין מרוכז בעולמו. הוא פועל לפי דחפים, מתקשה לדחות סיפוקים ומונע מדחפים מאוד אגוצנטריים הוא בטוח שהוא מרכז העולם.
החל מגיל 3 תוכלו להזמין חברים לשחק עם הפעוט, או להתארח אצל חברים.
עם זאת, בגיל זה, ילדים עדיין מתקשים להבין מדוע עליהם לשתף ולחלוק, זה עוד לא הזמן בו תוכלו להתרווח על הספה עם כוס קפה ונדרשת נוכחות הורית, ועל כן תידרשו לשעשע את הורי הילד המארח/מתארח.
החל מגיל 4.5-5 ניתן להשאיר את הילד להתארח לבדו.
** מי אחראי על התיאום? בגילאים הצעירים ההורים בדרך כלל אחראים על התיאומים. מתוך כוונה ורצון לפתח יכולות התנהלות עצמית, אחריות והסתדרות לבד, החל מגיל 5, נסו להעביר את התיאומים לילד.
נסו לדובב את הילד לומר את מי הוא רוצה לארח, או היכן הוא רוצה להתארח, ומתי.
** כמה זמן אמור להימשך המשחק: מפגשים אלו אמורים להימשך שעה עד שעה וחצי, לא מעבר לכך. ילדים בגיל זה עסוקים בהתאמנות על כישורים חברתיים במסגרת החינוכית שלהם, שלעיתים חדשים הם לגמרי.. נסו להגדיר בצורה מדויקת את זמן המפגש. אם אתם מארחים וההורה האחר לא שואל מתי לבוא לקחת- אמרו לו בצורה מפורשת.
** לארח או להתארח? ישנם ילדים שרוצים רק להתארח, ויש שרוצים רק לארח. אירוח בבית דורש מהילד להיות נדיב ולחלוק, בעוד התארחות דורשת מהילד להיות ממושמע בחוקי בית אחר והפגנת התנהגות רגועה.
אירוח והתארחות דורשים מיומנויות שונות לגמרי, על מנת שהילד יוכל להתאמן בשני סוגי המיומנויות, עודדו אותו לארח ולהתארח.
** עודדו את הילד לחלוק. עשו הכנה לפני האירוח ואפשרו לילד לבחור את מי ומתי לארח. שקפו לילד שלא כל דבר הוא חייב לתת, וזה בסדר ולגיטימי. את הדברים שיקרים לליבו הניחו בצד במהלך הביקור. מהרגע שהילד ירגיש שיש לו בחירה, סביר שישתחרר וירגיש נוח יותר.
** למה זה בכלל טוב? ילדים צריכים ללמוד כמות גדולה של כישורים חברתיים כדי להסתדר בחיים. המפגשים החברתיים בבית עוזרים לילד להתנסות במיומנויות שונות מאלו שהוא לומד במסגרת החינוכית. באמצעות מפגשים אלו נוצרות חברויות וקשרים עמוקים שמחזקים את הילד ומעמדו החברתי במסגרת החינוכית. אז אל תוותרו.